(13) Fallostenen

Den tre meter höga stenen står rest vid ett gravfält tillsammans ytterligare två stenar och en kvadratisk stensättning. Gravfältet är daterat till romersk järnålder, folkvandringstiden, omkring 0-550 e.Kr.

 
 

En kort promenad från Bredestads kyrka står en sten som hembygdsföreningen menar är den ”största och ståtligaste i Sverige” och som kan klassas som ”riksintressant”. Länsstyrelsen i Jönköping kallar stenen för ”majestätisk” och tycker att den har ”milsvidd utsikt över Bredestadsdalen”. De talar så klart om Fallosstenen i Bredestad.

Stenen står i anslutning till den bördiga Bredestadsdalen. Människor har från förhistorisk tid sökt sig till dalens lättodlade moränjord och kanske skulle fallosstenen ge bönderna god fruktbarhet. Fallosen är en vanlig fruktbarhetssymbol i bronsålderns hällristningar, så det faller sig inte osannolikt att stenen bär på samma symbolik.

Både i Norge och Sverige har man vid utgrävningar hittat stenar formade som fallosar. Men en tre meter hög rest fallossten, det är Bredestad helt ensamma om.

 

Hitta hit:
länk till karta

Bild och text är framtagna av Björn Granstrand på Udda Utflykter Sverige 

Föregående
Föregående

(70) Prästgårdens mejeri

Nästa
Nästa

(17) Knutstorps naturreservat