(18) Rävudden

Minnesstenen som symboliserar ett stycke kriminalhistoria. Anders och Charlotta Blomqvist bosatta i torpet Rävudden i Flisby socken, blev mördade i sin stuga natten till den 11 november 1884 med ett så enkelt vapen som ett vedträ. Under årens lopp har det skrivits en hel del om detta hemska brott som hände i slutet av 1800 -talet.

 
 

Sven-Adolf Pettersson på Bröttjehaga gård lät resa en enkel minnessten på platsen. På stenen hänvisas bland annat till Fjärde Moseboken: ”Likaså om han slår den andre med ett träredskap som går att döda med, och döden följer, då är han en mördare, och en mördare skall straffas med döden.” Så skedde inte den här gången för 140 år sedan.

Post- och Inrikes Tidningar rapporterade den 18 november 1884:
”I närheten av Flisby järnvägsstation, på lägenheten Rävudden under hemmanet Bröttjehaga, bodde sedan flera år tillbaka ringkarlen Anders Blomqvist och hans hustru Hedvig Blomqvist, bägge nära sjuttioåriga. De åldriga makarna, som befann sig i jämförelsevis goda ekonomiska förhållanden idkade handel med livsförnödenheter, som de i bygden köpte och sålde, det senare i huvudsak till arbetare vid den närbelägna betydande tändsticksfabriken i Anneberg.

Under måndagen i förra veckan var makarna senast synliga i trakten, men på tisdagen och onsdagen sågs de inte av de närmaste grannarna, som trodde att de gamla var ute på vandring. På torsdagen började man ana oråd, varför man skaffade sig inträde i den låsta byggnaden. Där mötte en fasansfull syn.” (Min översättning till ”modern” svenska.)

Natten till tisdag den 11 november mördades det äldre paret i den egna sängen. De hade brutalt slagits ihjäl, deras huvuden var täckta med levrat blod. Mordvapnet – en cirka 60 centimeter lång vedklabbe – stod stod kvar vid sängen. Från hemmet saknades pengar och ett fickur i silver.

Kronolänsman Christian Wallander konstaterade dessutom i sin rapport att mördaren varit ensam och hade fått natthärbärge hos makarna i torpet. Att personen avsett att stjäla och sedan av någon anledning begått morden, och låst ytterdörren efter dådet.

En man som drivit runt i trakten vid tidpunkten greps. Han hade blodstänk på kläderna och motsägelsefulla svar på polisens frågor – men friades i rätten. Fyra år efter dubbelmordet häktades en annan man, men inte heller han kunde bindas till brottet.”

Läs mer:
”Dubbelmordet i Flisby” i boken ”Då och nu i Nässjöbygden 1984”.

 

Hitta hit:
länk till karta

Föregående
Föregående

(23) Stenbrottet i Askeryd

Nästa
Nästa

(11) Bruadungens